• Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΝΕΑ & ΠΑΛΙΑ

Δευτέρα, 12 Μαΐου 2014 00:00

Elizabeth Zimmermann

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)
Elizabeth Zimmermann Elizabeth Zimmermann

Η Elizabeth Zimmermann (1910 - 1999) ήταν Βρετανίδα πλέκτρια γνωστή για τον σύγχρονο τρόπο πλεξίματος της. Διάσημη έγινε μέσω των βιβλίων της και μιας εκπαιδευτικής σειράς στην αμερικάνικη δημόσια τηλεόραση (είναι ακόμα διαθέσιμη σε VHS και DVD) .

Έμαθε να πλέκει από την μητέρα της και τις θείες της (με Αγγλική μέθοδο) και στην συνέχεια από την Ελβετίδα γκουβερνάντα της (Ηπειρωτική μέθοδο). Φοίτησε σε σχολεία καλών τεχνών της Ελβετίας και της Γερμανίας. Κατά την διάρκεια των σπουδών της, έπλεκε πουλόβερ και τα πουλούσε σε συνοικιακά καταστήματα. 


Με τον σύζυγο της μετακόμισε σε πολλά σημεία των Ηνωμένων Πολιτειών και τελικά εγκαταστάθηκε στο Wisconsin, σε ένα πρώην σχολικό κτίριο το οποίο ανακαίνισαν και που αργότερα θα γινόταν το "Schoolhouse Press", μια δια αλληλογραφίας επιχείρηση πλεξίματος που εξακολουθεί να υφίσταται υπό την διεύθυνση της κόρη της Meg Swansen.
Η μεγαλύτερη επιρροή της Zimmermann ήταν η δημιουργία πλεκτών με κυκλική τεχνική αντί της φλατ που απαιτεί ράψιμο των κομματιών μετά το τελείωμα.
Θερμή υποστηρίκτρια της Ηπειρωτικής πλέξης (contitional), υποστήριζε ότι είναι ο αποτελεσματικότερος και γρηγορότερος τρόπος πλεξίματος. Η ίδια βοήθησε σημαντικά στην επαναφορά της συγκεκριμένης πλέξης στις Ηνωμένες πολιτείες μετά τον Β παγκόσμιο πόλεμο.

Εισήγαγε το σύστημα EPS (Elizabeth's Percentage System) που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ευρέως από τους σχεδιαστές. Αποτελείται από μια σειρά εξισώσεων για την δημιουργία πουλόβερ. Αυτό το σύστημα βασίζεται σε δύο βασικά σχέδια. Στο πρώτο σχέδιο το σώμα δουλεύεται σε  κύκλο μέχρι τις μασχάλες, όπως και τα μανίκια, και στο τέλος τα τρία κομμάτια ενώνονται μεταξύ τους συνεχίζοντας την κυκλική πλέξη ως τον λαιμό. Στο δεύτερο σχέδιο όλο το πουλόβερ δουλεύεται σε κύκλο μέχρι τον λαιμό και χρησιμοποιείται η τεχνική του steeking για το άνοιγμα μεταξύ μασχάλης και ώμου. Τα μανίκια δουλεύονται στο τέλος.


Η Elizabeth Zimmermann δεν χρησιμοποιούσε οποιοδήποτε νήμα για πλέξιμο παρά μόνο μαλλί αλλά ποτέ δεν κατέκρινε τους υπόλοιπους πλέκτες για το υλικό που χρησιμοποιούσαν. Σε όλες τις δημοσιευμένες εργασίες της (έντυπα και βίντεο), ενθάρρυνε τους πλέκτες / πλέκτριες να πειραματίζονται και να αναπτύσσουν τις δικές τους συνήθειες και ιδέες, αφήνοντας την «κρυμμένη» δημιουργικότητά τους να ξεδιπλώνεται.


Βιβλία της:
Knitting Without Tears (1995 Fireside paperback ed.) ISBN 0-684-13505-1
Knitter's Almanac (1981 Dover paperback ed.) ISBN 0-486-24178-5
Knitting Workshop. (December 1, 1981 Wisconsin) ISBN 0-942018-00-1
Knitting Around (June 2001 reprint ed.) ISBN 0-942018-03-6
The Opinionated Knitter: Elizabeth Zimmermann Newsletters 1958-1968 ISBN 0-942018-26-5.

Πηγές:
http://tutorials.knitpicks.com/wptutorials/percentage-system/
http://www.nytimes.com/1999/12/12/us/e-zimmermann-is-dead-at-89-revolutionized-art-of-knitting.html?pagewanted=all&src=pm
http://en.wikipedia.org/wiki/Elizabeth_Zimmermann

 

Διαβάστηκε 10347 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « All you Knit is Love Η Ιστορία του Πλεξίματος »

Το E-shop μας

Σου έχουμε μια ερώτηση

Εσύ γιατί πλέκεις;

Ακολούθησε μας

Οδηγίες χρήσης

Ένας οδηγός για το Plekontas.gr

Προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο, αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies.
Παρακαλούμε να διαβάσετε τις Πολιτικές απορρήτου του site μας καθώς και τους όρους και προϋποθέσεις