• Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΝΕΑ & ΠΑΛΙΑ

Τρίτη, 17 Ιουνίου 2014 00:00

Πουλόβερ Aran

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Πουλόβερ Aran Πουλόβερ Aran

Τα Aran είναι πουλόβερ με αριστουργηματική υφή. Είναι συμμετρικά πλεγμένα και περιλαμβάνουν κοτσίδες και σύνθετα σχέδια σε όλο το μπροστινό και πίσω τμήμα τους, καθώς και στα μανίκια.

Αυτά τα περίφημα Ιρλανδικά πουλόβερ φτιάχτηκαν αρχικά από μαλλί προβάτου στα κρύα, θυελλώδη και ερημικά νησιά Aran. Τα Aran είναι μια συστάδα τριών νησιών που βρίσκεται στις εκβολές του κόλπου Galway, στην δυτική ακτή της Ιρλανδίας. Η προέλευση των πατρόν των πουλόβερ αυτών δεν είναι βέβαιη αλλά υπάρχουν αρκετές θεωρίες. Μία από αυτές λέει ότι τα πατρόν διαδόθηκαν από τo βιβλίο Book of Kells, αλλά με την πάροδο των χρόνων η θεωρία αυτή έχει αμφισβητηθεί. Εξάλλου, πως είναι δυνατόν οι κάτοικοι αυτών των νησιών που ήταν τόσο αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο να είχαν δει αυτό το βιβλίο ή να γνώριζαν για την ύπαρξη του;

Το πρώτο πλεκτό Aran πουλόβερ φτιάχτηκε μεταξύ του 1900 και 1930. Η πλειοψηφία των Aran σχεδίων σχετίζεται με την οικογένεια και τα επαγγέλματα των κατοίκων των νησιών αυτών (αλιεία και καλλιέργεια). Εκτός από μοναχική, η ζωή στα νησιά αυτά ήταν σκληρή και θρησκευτική και η οικογένεια είχε υψίστη σημασία.

Τα σχέδια που αποτυπώνονται πάνω σε αυτά τα πουλόβερ δεν είναι τυχαία αλλά έχουν συμβολισμούς. Η βασική κοτσίδα συμβολίζει τα σχοινιά, τα πλεκτά σχέδια συμβολίζουν τα δίχτυα. Επίσης, αρκετά δημοφιλή είναι τα διαμάντια που συμβολίζουν τόσο τον πλούτο άλλα και τις βραχώδεις περιοχές. Η Moss πλέξη συμβολίζει τα φύκια που λιπαίνουν τα χωράφια και οι Κηρήθρες συμβολίζουν την εργατική φύση των μελισσών. Το Trinity είναι ένα σημαντικό θρησκευτικό σχέδιο, που συμβολίζει τον τριαδικό Θεό. Σε ένα Aran πουλόβερ, το σχέδιο επαναλαμβάνεται σε όλο το μήκος και πλάτος και σταματάει μία ή δύο ίντσες πριν από κάθε πλευρά, αφήνοντας χώρο για το ράψιμο. Επίσης, πλέκονται φλατ σε κομμάτια και στο τέλος ράβονται.

Οι ζακέτες διαφέρουν από τα πουλόβερ μόνο στο μπροστινό τμήμα. Κάθε πλευρά καθρεφτίζει την άλλη και τα κουμπιά είναι συνήθως ξύλινα ή δερμάτινα.

Πηγή: Cable Confidence A guide to textured knitting - Sara Louise Harper
Εικόνα: http://en.wikipedia.org/wiki/Aran_jumper

Διαβάστηκε 14389 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Η Ιστορία του Πλεξίματος Τι είναι το knooking? »

Το E-shop μας

Σου έχουμε μια ερώτηση

Εσύ γιατί πλέκεις;

Ακολούθησε μας

Οδηγίες χρήσης

Ένας οδηγός για το Plekontas.gr

Προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο, αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies.
Παρακαλούμε να διαβάσετε τις Πολιτικές απορρήτου του site μας καθώς και τους όρους και προϋποθέσεις